Когато става дума за жестоки европейски владетели, избивали хиляди хора и

...
Когато става дума за жестоки европейски владетели, избивали хиляди хора и
Коментари Харесай

Замъкът на най-жестоката серийна убийца и вампирка в историята

Когато става дума за жестоки  европейски владетели, избивали хиляди хора и оставили кървави следи в историята, и техните крепости, първото име, което изниква, е на именития влашки княз Влад Цепеш, по-известен като Дракула.

Благодарение на книгата на Брам Стокър „ Дракула “ името му е известно по целия свят. По-малко известна е историята на представителка на нежния пол, господствала в хубав палат в днешна Словакия, която също е оставила реки от кръв след себе си.

Освен това историята ѝ е обвързвана и с тази на Дракула.

Графиня Елизабет (Ержбет) Батори е родена през 1560 година. Тя е е оповестена за една от най-жестоките дами серийни убийци в цялата история. Твърди се, че в интервала от 1585 до 1610 година тя е изтезавала и умъртвила стотици млади дами в замъка Чахтице.

Елизабет Батори е унгарска графиня, произхождаща от една от най-старите и заможни аристократични семейства в Трансилвания. Нейни родственици по това време са кралят на Полша и основният министър на Унгария, както и голям брой други значими персони в Европа.

Графиня Елизабет (Ержбет) Батори

Един от чичовците ѝ я „ научил “ на сатанизъм, а една от лелите ѝ – на садомазохизъм. Когато се омъжила на 15-годишна възраст, брачният партньор ѝ ѝ построил стая за мъчения по неин усет.

Елизабет е омъжена за унгарския граф Ференц Надажди, воин от борбите с турците, с който се отдръпват в замъка Шейде, изолиран в полите на Карпатите. Раждат им се четири деца – три девойки и едно момче. Графът умира, когато Ержебет е на 44 години.

Любопитното е, че по време на борбите си турците Надажди усвоил похватите на влашкия си предходник Влад Цепеш и също почнал да набива на прът враговете си и да ги излага на показ, с цел да всява боязън.

Графинята била добре образована и владеела свободно немски, гръцки и латински език. Но също така тя демонстрирала и положителни знания по повод техниките за мъчения.

Графинята доста обичала да забива игли под ноктите на слугините си. Освен това ги мажела с мед и ги връзвала наоколо до кошери и мравуняци.

Елизабет станала още по-жестока след гибелта на мъжа си при започване на 17-и век и почнала да отвлича селски девойки, които убивала. Често отхапвала части плът от жертвите си и даже предиздвикала една от тях да сготви и изяде част от личното си тяло.

Елизабет вярвала, че човешката кръв ще я резервира постоянно млада и по тази причина станала един от първите същински вампири в историята.

Между 1602 и 1604 година в кралство Унгария се популяризират клюки за зверствата на Елизабет.

През март 1610 година граф Трузо, назначен персонално от крал Матиас II, разпорежда на два нотариуса да съберат доказателства. Той и хората му се промъкват в замъка Чахтице, където арестуват Елизабет Батори и четирима от нейните подчинени, които са упрекнати в съучастие. В замъка намират мъртво момиче и друго което умира. По-късно е открита ранена жена, също и други, които са заключени.

На 2 януари 1611 година стартира процесът на Ержебет Батори. Графинята е упрекната в измъчване и убийството на стотици млади девойки.

Осъдена е на доживен затвор в замъка Чахтице. В килията ѝ имало единствено процепи за въздух и храна. Тя умряла три години по-късно през 1614 година

pixabay.com

Според легендата, когато разрушили вратата на нейния палат не разкрили натрупа ѝ. Друг любопитен факт е, че гербът на графинята доста прилича на този на „ Ордена на Дракона “, в който се счита, че е членувал и Дракула.

pixabay.com

Замъкът Чахтице е издигнат на рид покрай село Чахтице в Словакия. Построен е през 13-и век като значим пункт по пътя към Моравия. Замъкът и прилежащите му земи и села бил брачен подарък от семейство Надажди за сватбата на Ференц с Елизабет.

През 1708 година той е високомерен от Ференц II Ракоци – последният кандидат за трансилвански държател. Изоставен е и е изгорял през 1799 година. Руините му са оставени в забвение до 2014 година, когато се трансформира в туристическа атракция.

Сега той е разгласен за народен естествен резерват поради редките растения, с които е обраснал хълмът.

 

източник: pochivkablitz.bg

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР